Na webových stránkach Slovenskej národnej knižnice (SNK) používame súbory cookies. Prezeraním týchto webových stránok súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Ďalšie informácie o spôsobe používania súborov cookies nájdete TU.

 

  

  • Slovenská národná knižnica - Online katalóg SNK
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK
  • SNK, SND - Hviezda zo severu - výstava


Mamám, mamičkám, mamulienkam ...

Možno viete, možno nie, ale my Vám radi pripomenieme, že dnes je Medzinárodný deň matiek. Ide o sviatok, ktorý má v histórii dlhú tradíciu, sviatok matiek sa totiž oslavoval už v antickom Ríme. Už vtedy básnici ospevovali matku všetkých bohov - bohyňu Rheu.

My si dnes pripomenie všetky mamy, mamičky a mamulienky slovami slovenských básnikov. Výber nasledujúcich básničiek Vám ponúkne veršíky pre maličkých aj vyznania veľkých literátov. Nech Vás inšpirujú, aby ste nezabudli svojej mame povedať milé slovíčko ...

novinky 2014-05-11 Matka Galanda

Mikuláš Galanda, Matka

Ján Smrek 
Kytička fialiek

(Kytička pre mamičku, s. 15)

Prečo ste dnes, milé stráne,

fialkami rozvoňané?

Ty to nevieš, odpovedia,

Veď aj fialky to vedia.

A čo vedia? Povieme ti.

Vedia, že chcú na jar deti,

Ktoré ľúbia svoje mamy,

vyznať im to fialkami.

 

Jozef Kráľ 
Mamičke

(Kytička pre mamičku, s. 11)

Ešte mám len štyri rôčky,

robím iba malé krôčky,

ale to už dobre viem,

aký je dnes vzácny deň. Táto malá kytička

je pre teba, mamička!

Keď si ľahnem do postieľky,

dám ti ešte božtek veľký.

 

Mária Ďuríčková

Krásny svet

(Mamičke, s. 43)

Mäkká je trávička,

vonný je kvet,

jasná je hviezdička,

sladký je med,

dobrá je mamička,

bozkám ju na líčka.

 

Elena Čepčeková

Ľúbim ťa

(Zrkadielka, s. 40)

Ľúbim kvety, ľúbim vtáčky,

každú hračku maličkú,

lež najväčšmi zo všetkého

ľúbim svoju mamičku.

 

Elena Čepčeková

Mamičke

(Zrkadielka, 1987, s. 40)

Maľujem, maľujem

krásny kvet.

Taký kvet nevidel

ešte svet.

Maľujem, maľujem,                           

ako viem,

mamičke tento kvet

zanesiem.

 

Krista Bendová

Nevädza

Pekný kvietok v poli žije,

ako nebo belasý je.

Prídu deti popásť husi,

modrý kvietok odtrhnú si,

potom deti maličké

dajú kvietok mamičke.

 

Milan Rúfus
Plachá modlitba za matkino srdce

(Nové modlitbičky, 1994)

Keby som videla

v najskrytejšom sníčku,

kde na zemi je toľko dobrých slov,

zložila by som z nich modlitbu za mamičku.

veď ona sama je už modlitbou. ...

 

Pavol Országh – Hviezdoslav

Priadka

 Na lavičke, čo podľa pece vinie

 sa polokruhom (v izbách na dedine

 to útulok, kam skromnosť údy skladá),

 tam sedáva, kým zimy trvá vláda:

 ústreším ciagle, dvorom nakydanô

 však snehu, ledva prehrnúť ho ráno —;

 tam sedáva, a znajúc ženy údel,

 že znamená ho najvlastnejšie kúdeľ,

 od predsvitu, až keď už noc je dávna,

 si pradie, súce nite neúnavná,

 jak matróna by pilná v Ríme starom ...

 

Bibliografia:

HVIEZDOSLAV – Országh, Pavol. 1964. Oráč a kosec. Bratislava : SVKL, 1964. 220 s.

Kytička pre mamičku. 1973. Zostavila Lucia Dočolomanská. Bratislava : LITA, 1973.

Kolektív autorov. 1987. Zrkadielka. Bratislava : Mladé letá, 1987.

Mamičke. 1998. Zostavila Ľubica Kepštová. Bratislava: SPN, 1998. ISBN 8008019328. 58 s.

RÚFUS, Milan. 1994. Nové modlitbičky. Bratislava : Mladé letá, 1994. ISBN 8006005508. 67 s.

 

 


logo dikda katalog gr
logo dikda grlogo online katalog snk new grlogo eiz gr logo slovakiana gr logo zond gr logo dod grlogo mdt online grlogo tak grlogo spytajte sa gr 

logo opis cb   logotyp MKSR sk cb


logo navstevnik cb 1
    logo GIS cb    logo EYCH2018 cb

sn facebooksn googlesn twittersn youtubesn linkedin

Kalendár podujatí SNK

June 2018
pon uto str štv pia sob ned
1
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  01 06 2018
2
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  02 06 2018
3
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  03 06 2018
4
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  04 06 2018
5
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  05 06 2018
6
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Prešov, Slovensko
ŠVK Prešov
Jubilejné 20. zasadnutie komisie zameranej na nové trendy a aktuálne problémy v oblasti [...]
Dátum :  06 06 2018
7
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Prešov, Slovensko
ŠVK Prešov
Jubilejné 20. zasadnutie komisie zameranej na nové trendy a aktuálne problémy v oblasti [...]
Dátum :  07 06 2018
8
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  08 06 2018
9
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  09 06 2018
10
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  10 06 2018
11
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  11 06 2018
12
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  12 06 2018
13
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Brodzany, Slovensko
Slovanské múzeum A. S. Puškina, Brodzany
Slovenská národná knižnica Slovanské múzeum A. S. Puškina, Brodzany Vás pozýva na [...]
Dátum :  13 06 2018
14
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  14 06 2018
15
Bratislava, Slovensko
UKB
Slovenská národná knižnica, Univerzitná knižnica v Bratislave a Univerzitná [...]
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  15 06 2018
16
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  16 06 2018
17
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  17 06 2018
18
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  18 06 2018
19
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  19 06 2018
20
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  20 06 2018
21
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  21 06 2018
22
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  22 06 2018
23
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  23 06 2018
24
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  24 06 2018
25
Martin, Slovensko
Slovenská národná knižnica
Slovenská národná knižnica
si Vás dovoľuje informovať, že od 25. do 27. júna 2018 a [...]
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  25 06 2018
26
Martin, Slovensko
Slovenská národná knižnica
Slovenská národná knižnica
si Vás dovoľuje informovať, že od 25. do 27. júna 2018 a [...]
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  26 06 2018
27
Martin, Slovensko
Slovenská národná knižnica
Slovenská národná knižnica
si Vás dovoľuje informovať, že od 25. do 27. júna 2018 a [...]
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  27 06 2018
28
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Dátum :  28 06 2018
29
30

Navštívte nás

Navštívte SNK a jej múzeá

 

Slovenská národná knižnica
Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

logo dikda TEL logo  

 

logo Slovakiana 90     europeana 

logo dikda katalog WDL logo