• Slovenská národná knižnica - Novinky z produkcie Diár 2019
  • Pierko zo stratených krídiel
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK

K. Krištofová bola zvolená za podpredsedníčku Výkonného výboru CENL

Martin, 8. júna 2018 - Novou podpredsedníčkou päťčlenného Výkonného výboru Konferencie riaditeľov európskych národných knižníc (CENL) sa stala Katarína Krištofová, generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice.

Pre Slovenskú národnú knižnicu a Slovensko ide o mimoriadny úspech. Katarína Krištofová je totiž celkovo prvým generálnym riaditeľom, ktorý sa počas viac ako 30-ročnej histórie CENL, dostal do podpredsedníctva najvyššieho orgánu tejto organizácie. Svoju pozíciu bude vykonávať po boku zástupcov najrozvinutejších európskych národných knižníc. Post predsedu Výkonného výboru bude naďalej zastávať Roly Keating, výkonný riaditeľ Britskej knižnice. Ďalšími členmi Výkonného výboru CENL sú riaditelia národných knižníc Írska, Belgicka a Rakúska. Voľby sa uskutočnili v dňoch 3. až 5. júna 2018 počas 32. výročného stretnutia organizácie v islandskom Reykjavíku.

"Zvolenie do tejto prestížnej funkcie si vážim o to viac, že ma do nej na základe môjho predchádzajúceho pôsobenia vo Výkonnom výbore CENL navrhol sám jeho predseda Roly Keating z British Library, ktorý patrí medzi najrešpektovanejších predstaviteľov národných knižníc nielen v Európe, ale aj vo svete," uviedla v tejto súvislosti generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Katarína Krištofová bola v máji 2015 zvolená za členku Výkonného výboru CENL, ako doteraz jediná zástupkyňa Slovenska. Ide o organizáciu, ktorá od roku 1987 združuje národné knižnice členských štátov Rady Európy. Z pôvodných 11 štátov sa rozrástla na súčasných 46 krajín, ktoré zastupuje 49 riaditeľov národných knižníc. Jej cieľom je posilňovať postavenie, rozvoj a medzinárodnú spoluprácu národných knižníc Európy ako významných pamäťových inštitúcií, najmä vo vzťahu k uchovávaniu a sprístupňovaniu spoločného európskeho kultúrneho a intelektuálneho dedičstva, vývoju nových inovatívnych modelov činnosti národných knižníc v digitálnom veku, či budovaniu odborných kapacít ich zamestnancov.

Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa

GR SNK 2018

December 2018