• Slovenská národná knižnica - Online katalóg SNK
  • Slovenská národná knižnica - Literárne múzeum - Pocta Martinskej deklarácii
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK
  • Slovenská národná knižnica - Kultúra na kopci - Mimi a Líza

Unikátna historická publikácia z dielne SNK

Martin, 13. septembra 2017 — Ďalšia reprezentatívna historická monografia, ktorá približuje vzácne dokumenty z fondov Slovenskej národnej knižnice, je na knižnom trhu: Slovensko, Európa a svet na starých mapách a v grafických vyobrazeniach historických tlačí 15. až 18. storočia z fondov a zbierok Slovenskej národnej knižnice.

Kniha prezentuje domácej i zahraničnej verejnosti najvýznamnejšie kartografické aj grafické prejavy pôvodných tvorcov: mapy, atlasy, mestské či krajinárske veduty a plány rôzneho typu a obsahu, ktoré časovo i teritoriálne presahujú Slovensko a dokonca aj Európu.

Slovensko, Európa a svet ... (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017) Slovensko, Európa a svet ... (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017)

„Prostredníctvom takýchto tematicky atraktívnych a vizuálne pútavo spracovaných monografií chceme odborníkom i laickej verejnosti sprístupniť najvzácnejšie dokumenty písomného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré máme v našich depozitoch. Pevne verím, že naša najnovšia publikácia zaujme odborníkov rovnako, ako jej predchodkyňa, Inkunábuly – umenie európskych knižných tvorcov 15. storočia, ktorá získala v roku 2015 niekoľko odborných ocenení," uviedla generálna riaditeľka Katarína Krištofová. Autorom oboch monografií je odborný pracovník SNK, Ľubomír Jankovič. „Teším sa, že si náš kolega opäť našiel popri svojich bežných odborných činnostiach čas a priestor na ďalší odborný výskum a svoje poznatky a výsledky bádania zhmotnil do takejto – na knižnom trhu – ojedinelej a originálnej monografie," ocenila generálna riaditeľka prácu autora.

Slovensko, Európa a svet ... (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017)

Výskyt máp a mestských vedút môžeme sledovať už v inkunábulách (prvotlačiach) 15. storočia, najmä v honosných vydaniach kroník a cestopisov. K nim v 16. a predovšetkým 17. storočí pribúdajú popri samostatne tlačených mapách aj atlasy. Početné grafické zobrazenia miest vo forme vedút a mestských plánov obsahovala dobová historicko – politická spisba a ilustračne výpravné vydania encyklopedického charakteru. Krajinárske veduty zobrazovali aj vojenské operácie, bojové scény a vojenské pevnosti, hrady, zámky, cesty a podobne. Tieto vyobrazenia krajiny, ako špecifické typy topografických a umelecko-historických prameňov, vzájomne spájajú dokumentárne informácie, ilustračné majstrovstvo a intelekt pôvodcov a technických realizátorov: topografov, geografov a kartografov, historikov a dokumentaristov, umeleckých tvorcov – kresliarov a rytcov, i samotných pôvodcov príslušných vydaní – tlačiarov, nakladateľov a vydavateľov.

„Možností, ako pristúpiť k uvedeným témam z hľadiska heuristického, metodologického, provenienčného i chronologického sa ponúka niekoľko. Nám sa zdal byť optimálnym len čiastkový exkurz do dejín svetovej, európskej a uhorskej kartografie od raného novoveku v druhej polovici 15. storočia, po osvietenstvo v 18. storočí. Aj vzhľadom k tomu, že sme mohli pracovať len s pomerne obmedzenou a veľmi rôznorodou množinou autentických historických dokumentov," uviedol na margo výskumu Ľubomír Jankovič, autor monografie.

Najstaršie mapy, ktoré monografia predstavuje, nemajú datovanie. Boli súčasťou inkunábul: „Domnievame sa, že boli bez dátumu preto, aby nestratili svoju aktuálnosť. Ich záhlavia sa často obmieňali. Boli takmer výlučne ručne kolorované. Slúžili ako ilustračné doplnky náučných diel, kroník a cestopisov," vysvetľuje Ľ. Jankovič.

Slovensko, Európa a svet ... Mapa sveta po jeho potope (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017)

Fol. XIIb-XIIIa – Mapa Sveta po jeho potope. Územie Uhorska (Vngaria) je zakreslené medzi Poľskom (Polonia), Saskom (Saxonia), Pruskom (Prussia) a Dalmáciou (Dalmacia).
Ručne kolorovaný drevorez Martina Beheima obsahovo ovplyvnený ešte tradičným „ptolemaiovským" videním sveta bez zobrazenia Škandinávie, južnej Afriky a ďalekého Východu. (308 × 432 mm)
SCHEDEL, Hartmann. Chronica. Cum xylographis Michaeli Wolgemut et Wilhelmi Pleydenwurf.
Nürnberg : Anton Koberger pro Sebald Schreyer et Sebastian Kammermeister, 1493. 2°

Obzvlášť prínosné pre uhorskú kartografiu boli mapy, ktoré vytvorili Slováci: Paul Kray, Samuel Mikovíni, Andreas Erik Fritsch, Samuel Krieger a zakladateľ uhorskej vedeckej geografickej štatistiky Ján Matej Korabinský.

Slovensko, Európa a svet ... Mapa Turčianskej stolice z diela Notície od M. Bela (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017)

Pag. 320 – Mapa Turčianskej stolice (Mappa Comitatvs Thvrotziensis...) od Samuela Mikovíniho.
Medirytina G. D. Ch. Nicolaiho. (335 × 250 mm)
BEL, Matej. Notitia Hvngariae Novae Historico Geographica. Tomvs Secvndvs.
Wien : Imp. Pauli Stravbii, Typ. Johannis Petri van Ghelen, 1736. 2°

„Ďalším typom kartografických prameňov, ktorý sme len v pomerne malom množstve nachádzali vo fondoch SNK, boli atlasy zo 16., 17. a 18. storočia. Vydavateľmi zemepisných atlasov boli od konca 16. storočia najmä Belgičania a Holanďania v monopolných viacgeneračných rodinných podnikoch," doplnil Ľ. Jankovič.

Veduta označovala pohľad na mesto alebo jeho panorámu. Najstarším pojmom pre jej označenie, ktoré bolo zaužívané už od konca 15. storočia, bolo latinské „effigies", čo znamenalo „verný obraz". U nás, i v súčasnej slovenskej a českej odbornej terminológii sa uplatnil taliansky barokový názov zo 17. storočia. „Obrovské bohatstvo tohto žánru však predstavujú veduty v Schedelovej Liber chronicarum, ktorú vydal Anton Koberger st. v Norimbergu v roku 1493. Ich drevorezy zobrazovali mestá, chrámy a kláštorné komplexy," vysvetlil autor publikácie.

Slovensko, Európa a svet ... veduta Bratislavy (Ľ. Jankovič; Martin : SNK, 2017)

Pag. 44 – Veduta Bratislavy (Pressburg – POSONIVM uel Pisonium vt Lazius Hungariae vrbs).
Kolorovaná medirytina neznámeho rytca, pravdepodobne Franza Hogenberga, vytvorená podľa predlohy neznámeho nemeckého kresliara. (294 × 485 mm)
BRAUN, Georg – HOGENBERG, Franz. Civitates orbis terrarum. Liber quartus. Köln : Georg Braun & Franz Hogenberg, 1593. 4°

V prípade záujmu si môžete publikáciu Slovensko, Európa a svet na starých mapách a v grafických vyobrazeniach historických tlačí 15. až 18. storočia z fondov a zbierok Slovenskej národnej knižnice

Autor:                        Jankovič, Ľubomír, 1960-