• Slovenská národná knižnica - Novinky z produkcie Diár 2019
  • Slovenská národná knižnica - Online katalóg SNK
  • Pierko zo stratených krídiel
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK

Ponúkame nielen príbeh o Žiarivej dynastii

Vybudovala Zakázané mesto a naprieč severom krajiny Veľký múr. Najvýznamnejšia dynastia Ming vládla v Číne takmer 300 rokov a ukradnutá vzácna váza z tohto obdobia kedysi nemohla chýbať v žiadnej dobrej detektívke. Čím to je, že práve táto dynastia sa stala najvýznamnejšou, najznámejšou a na umeleckých aukciách najluxusnejšou? Odpovede možno aj na tieto zvedavé otázky nájdete 22. mája 2018 dopoludnia v Slovenskej národnej knižnici.

header 2018-05-22 SNK Mingovia v pribehoch a historii prezentacia knihy

Detail podujatia v Kalendári podujatí SNK

Nielen prezentácia unikátnej knihy Mingovia v príbehoch a v histórii, ale aj rozprávanie sinologičky Maríny Čarnogurskej o slávnej dynastii a fotografa Petra Čaplického o zážitkoch z putovania po Číne vám 22. mája zložia dokopy obraz o tejto tajuplnej a pre našinca veľmi lákavej krajine. Ak vám nepostačia len zážitky a fotografie, príbeh dotvorí film a rozprávanie paralympionikov, ktorí na olympiáde v Pekingu v roku 2008 získali pre Slovensko 12 medailí, z toho 5 zlatých. Spolu s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin práve týmtito medailami symbolicky pokrstia knihu Mingovia v príbehoch a v histórii v sídelnej budove Slovenskej národnej knižnice - teda hore na kopci.

Kniha je unikátna práve svojim spracovaním. Po prvýkrát dokonca i v čínskych dejinách sprístupňuje detailne súvisle osudy najznámejšej "Žiarivej dynastie" na pozadí histórie a osudov krajiny. Fotografie Petra Čaplického zas predkladajú čitateľom nádherné zábery z prechádzok a zákutí. Fascinujúce sú nielen tajuplné podzemné posmrtné paláce, ale i príbehy, ktoré poodhaľujú stále tabuizované témy súvisiace s tzv. "kultúrnou revolúciou" v rokoch 1965 - 1976.

Dynastiu Ming založil Ču Jüan-čang, jednoduchý a nevzdelaný syn chudobného roľníka, ktorý sa však svojou odvahou, šikovnosťou a ľsťou (ako špión) postupne prepracoval medzi elitu vodcov protimongolského povstania. Manželstvom so správnou dievčinou získal po smrti svojho svokra právo prevziať na seba jeho mocenskú pozíciu a stal sa vodcom povstaleckej armády, ktorá úspešne oslobodila niekoľko čínskych provincií. Na Nový rok (čínsky) v roku 1368 sa vyhlásil za cisára Chung-wu - a vládcu novej dynastie, ktorá vládla v Číne až do roku 1644.

Publikáciu vydala v náklade 1 000 ks Paralympijská marketingová spoločnosť, s. r. o.

Po podujatí bude nasledovať diskusia s paralympionikmi a autogramiáda.

Kontaktná adresa pre skupiny, ktoré majú záujem o účasť na podujatí a diskusii: viera.hatarova@snk.sk

Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa

2018-05-22 SNK Mingovia v pribehoch a historii pozvanka