Cena za vedeckú a encyklopedickú literatúru

Martin, 2. októbra 2018 — Slovenská národná knižnica získala cenu Literárneho fondu za vedeckú a odbornú literatúru 2017. Výbor Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy Literárneho fondu ju udelil v kategórii slovníkovej a encyklopedickej literatúry PhDr. Agáte Klimekovej, PhD. a Janke Ondrouškovej za dielo Bibliografia územne slovacikálnych tlačí 19. storočia, Zv. I. - VII.

Literárny fond cenu udeľuje každoročne za vytvorenie vynikajúceho pôvodného knižného vedeckého, odborného diela vždy za uplynulý kalendárny rok v štyroch oblastiach: spoločenských vied, biologických a lekárskych vied, prírodných a technických vied, encyklopedickej a slovníkovej literatúry.

2018-10-01 OSaSHKD ceny LF

Autorky publikácie pri preberaní Ceny Literárneho fondu za rok 2017, foto: Peter Procházka

2018-10-01 OSaSHKD ceny LF 2

Bibliografia územne slovacikálnych tlačí 19. storočia, ktorá obsahuje 15 978 bibliografických záznamov o dokumentoch vydaných na území dnešného Slovenska v 19. storočí, podáva prehľad o stave a vývoji kníhtlačiarstva a vydavateľských aktivít na Slovensku v uvedenom období. Ako uviedla jedna z autoriek, A. Klimeková,"v knihe sú sústredené bohaté pramenné materiály k dejinám rôznych vedných odborov – školstva, hospodárstva, medicíny, osvety, literatúry, prírodných vied a ďalších".  Ocenená bibliografia je výpovedným, dokumentárne doloženým svedectvom o hospodárskom, politickom, národnom a kultúrnom živote Slovenska v zložitom položení rakúsko-uhorského štátneho útvaru.

Slovenská národná knižnica už rovnakú cenu získala za dielo Bibliografia územne slovacikálnych tlačí 18. storočia, Zv. I. - VI., ktoré vyšlo v roku 2008. Jeho autorkami boli A. Klimeková, E. Augustínová a J. Ondroušková.

Ocenenú publikáciu si môžete požičať cez online katalóg SNK.

Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa

December 2018
Dátum :  04 12 2018