Slovanské múzeum A. S. Puškina je tu už 40 rokov

Už štyri dekády je renesančný kaštieľ v Brodzanoch sídlom unikátneho Slovanského múzea Alexandra Sergejeviča Puškina (SMASP). Múzeum, ktoré spravuje Slovenská národná knižnica, je svojím zameraním v európskom priestore ojedinelé a jeho bránami prejde ročne zhruba 3 000 návštevníkov z domova i cudzincov.

SMASP budova exterier 3

Rodinné väzby na ruského básnika dávali miestu mimoriadne tvorivú atmosféru. Dcéra Friesenhofovcov Natália von Oldenburg sa stala mecénkou viacerých významných umelcov svojej doby, sama tiež kvalitne maľovala a tvorila básne.. „Múzeum odkrýva prieniky ruskej a slovenskej literatúry a príbuzenské vzťahy bývalých majiteľov kaštieľa Gustava Friesenhofa a jeho manželky s rodinou básnika Puškina. Dobové zariadenie v kaštieli zas návštevníkovi priblíži, ako vyzeralo šľachtické sídlo v 19. a 20. storočí,“ hovorí Alexandra Lukáčová, vedúca SMASP Brodzany.

2016-06-10 SMASP Vikend otvorenych parkov a zahrad 4 2016-06-10 SMASP Vikend otvorenych parkov a zahrad 2

Neobišiel ho ani prezident

Od roku 1979 prešli bránami kaštieľa desaťtisíce návštevníkov, ktorí sa zoznámili so stovkami výstav, besied so spisovateľmi a historikmi či kultúrnymi a odbornými podujatiami. Každoročne si cestu do múzea nájdu aj školské exkurzie. V minulosti expozíciu navštívil prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, obohatením kultúrnych podujatí boli spisovateľky Hana Zelinová či Gabriela Futová, ako aj spisovatelia Ľubomír Feldek, Peter Glocko, Daniel Hevier, Ján Štrasser. Opakovaným hosťom bol historik a popularizátor slovenských dejín Pavel Dvořák.

Podľa vedúcej SMASP sa návštevníci najviac pýtajú na prepletené vzťahy a príbehy členov šľachtickej rodiny, unikátne predmety v zbierkach múzea, ruské manželky grófa Friesenhofa a ich vzťah k Puškinovi, no aj na prínos zakladateľa slovenskej meteorológie Gregora Friesenhofa.
Osobitný záujem popri múzeu vzbudzuje rozsiahly anglický park ako súčasť pamiatkového areálu s vodnými kaskádami na potoku Geradza. Expozícia v parku tvoriaca pomník A. S. Puškina, busty významných spisovateľov od popredných slovenských výtvarníkov a romantické zátišia pod vzácnymi drevinami podnecujú nejedno fotografické a umelecké oko.

2016-06-10 SMASP Vikend otvorenych parkov a zahrad 5 2015-11-12 SMASP Hevi tour 60 1

Inšpiroval Smreka, Podjavorinskú i Feldeka

V súčasnosti je stála expozícia SMASP rozdelená na dve časti. Prvá časť sa zameriava na pôvodných majiteľov kaštieľa - rody Friesenhofovcov a Oldenburgovcov a atmosféru rodinného sídla šľachty na prelome 19. a 20. storočia. Druhá je venovaná životu a dielu ruského spisovateľa, ako aj slovenským prekladom. Naše múzeum ponúka pohľad práve do života osobnosti Puškina, jeho blízkych a poukazuje na slovenských literátov, ktorých podnietil k vlastnej tvorivosti.
Medzi najznámejších prekladateľov Puškina na Slovensku patrili Hviezdoslav, Braxatoris – Sládkovičov, Jesenský, Smrek, Poničan, Brtáň, Podjavorinská či Feldek.

SMASP dalekohlad

December 2019