SNK: Konferencia o stredovekom vzdelávaní

Už 22. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorá sa venuje výskumu dejín knižnej kultúry, sa bude konať 22. - 24. mája 2019 v priestoroch sídelnej budovy Slovenskej národnej knižnice. Tentokrát sa odborníci zamerajú na školstvo. Hoci lietame na Mars a máme 3D tlačiarne na výrobu súčiastok, nikto nevynašiel lepší spôsob, ako naliať vedomosti do hlavy – len učiť sa. Aj v 21. storočí, teda stále platí, že liekom proti nevedomosti je vzdelanie: antidotum Eruditio est.

Po minuloročnej pauze, bude témou konferencie kniha ako médium, ktoré šíri vzdelanosť. „Jej úloha v kontexte evolúcie spoločnosti je nezastupiteľná – jednak šíri vzdelanosť a osvetu, a samozrejme, uchováva myšlienky jednotlivcov a tým nám poskytuje doklad o kultúrnych zmenách celého ľudstva a pokroku,“ uviedla A. Klimeková, riaditeľka Odboru správy a spracovania HKD a HKF Slovenskej národnej knižnice.

Na stretnutí odborníkov odznie množstvo príspevkov. V stredu, 22. mája sa konferencia zameria na to, aké možnosti získania akademického vzdelania mali v stredoveku slovenskí študenti. Príspevok Agáty Klimekovej zo Slovenskej národnej knižnice bude pojednávať o putovaní slovenských študentov za vzdelaním na nemecké univerzity. Daniela Škulová odprezentuje výsledky svojho bádania o tom, ako známy a veľmi vážený priateľ Slovákov, Robert W. Seton – Watson, podporoval slovenských študentov: „Rozhodol sa venovať honorár českého prekladu svojho diela Národnostní otázka v Uhrách slovenským študentom. V spolupráci s Milanom Hodžom a Antonom Štefánkom sa mu podarilo vybrať šiestich študentov, ktorým bolo umožnené študovať jeden semester na protestantskej teologickej fakulte v Edinburghu,“ priblížila obsah prednášky D. Škulová.

Vo štvrtok, 23. mája, sa zamerajú skôr na samotný proces vzdelávania. Napríklad Eszter Kovács z Maďarska sa vo svojom príspevku venuje významu poézie vo vyučovacom procese v 18. storočí. Konkrétne ide o verše, ktoré vyšli v Uhorsku v češtine alebo slovenčine pred rokom 1700 a to výlučne z pedagogických dôvodov. Študenti boli totiž častokrát povzbudzovaní, aby si ku určitej téme zapamätali veršík, ktorý im osvieži danú problematiku. Krátka básnička sa zapamätá oveľa jednoduchšie, ako memorované poučky, ktoré boli hlavným pilierom školského systému daného obdobia.

Marcela Petrovičová a Markéta Hlasivcová z Českej republiky sa budú venovať činnosti Pedagogickej knižnice J. A. Komenského, ktorej 100. výročie založenia oslávili 1. mája 2019. Záver štvrtkového programu bude patriť príspevku Zsuzsanny Bakonyi, v ktorom sa zameria na listy Johna Taaffea, ktoré písal z bojiska v roku 1683: Radšej zamestnaj svoj meč, ako daromne mrhať svoju mladosť v herniach! také bolo krédo starého írskeho rodu bojovníkov Taaffea, jedného z najstarších a najvýznamnejších v celom Írsku, ktorého korene siahajú do 13. storočia.

V piatok, 24. mája 2019, sa sústredia odborníci na vyučovanie ako proces, v ktorom stále dominujú učebnice. Konkrétnejšie sa pozrieme na prvé učebnice prírodných vied, ktoré vyšli v 18. storočí v Uhorsku, na matematické a astrologické tlače zo 16. storočia bratislavského jezuitského kolégia (1626 – 1773) a pedagogiká 16.storočia z Lyceálnej knižnice v Kežmarku. Gabriela Oľšavská a Šimon Kačmár zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove sa zamerajú na slovenské učebnice vydané začiatkom 20. storočia v Prešove a to v slovenskom jazyku ale aj - raritne - v miestnom nárečí.

Odborná pracovníčka Klára Komorová odprezentuje štúdiu o diele Jána Sinapia: Parva Schola, ktorá je súčasťou faksimilného vydania pôvodného diela z roku 1658. Toto faksimilné vydanie bolo pripravené špeciálne pre našu konferenciu. Dva zo štyroch zachovaných exemplárov vzácnej barokovej učebnice uchováva Slovenská národná knižnica. Pôvodne bola určená pre gymnaziálne typy škôl a obľúbenou bola z toho dôvodu, že prostredníctvom výkladu jednotlivých gramatických kategórii latinského jazyka vysvetľovala hlavné tézy protestantského učenia.

Program je skutočne zaujímavý a jeho podrobné znenie nájdete TU

Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa SNK
Námestie J. C. Hronského 1, 036 01 MartinTel.:   +421 43 2451 – 240 / Mob.: +421 905 541 606