Vlajka Slovensko  Vlajka Veľká Británia Textová verzia

SLOVAK NATIONAL LIBRARY

Logo Slovenská Národná Knižnica

Milan Rastislav Štefánik a tí, čo ho nasledovali

Výnimočný človek, vedec i politik, v našom vedomí ukotvený ako národný hrdina, stojaci pri vzniku Československa. Milan Rastislav Štefánik (1880 - 1919) sa však pokladá aj za zakladateľa modernej slovenskej diplomacie. Jeho konanie inšpirovalo niekoľko ďalších mužov, ktorí ovplyvnili vývoj československej diplomacie 20. storočia. Životné osudy M. R. Štefánika a šiestich československých diplomatov približuje výstava Milan Rastislav Štefánik a tí, čo ho nasledovali, ktorá je inštalovaná od 9. septembra do 16. októbra 2021 v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice.

Výstava zachytáva profesionálny život Štefánika s dôrazom na aktivity v Spojených štátoch amerických a jeho cestu do USA v lete v roku 1917. "Do Zámoria cestoval na francúzsky pas a jeho oficiálnym cieľom bolo získať zahraničných Slovákov a Čechov do západnej zahraničnej armády. Druhou, diplomaticko-politickou misiou bolo, aby krajanov v Amerike získal pre myšlienku spoločného štátu Čechov a Slovákov," uviedol autor výstavy Slavomír Michálek.

V medzivojnovom období pôsobili slovenskí diplomati v československej zahraničnej službe na najdôležitejších postoch – Štefan Osuský (1889 – 1973) ako vyslanec v Paríži, Vladimír Svetozár Hurban (1883 – 1949) ako vyslanec vo Washingtone, Vladimír Martin Palic (1906 – 1989) ako atašé v Paríži a Washingtone a Juraj Slávik Neresnický (1890 – 1969) vo Varšave. Boli to práve diplomati, ktorí v kritickom momente expanzie nacistického Nemecka pracovali na zachovaní právnej kontinuity ČSR a získavali medzinárodnú podporu pre znovu obnovenie republiky. Významnú úlohu zohrali i pri nastavovaní povojnového usporiadania a vzniku Organizácie spojených národov. Na zakladajúcej konferencii v San Franciscu nechýbali ani Slováci – Vladimír Svetozár Hurban, Ján Papánek (1896 1991) a Ivan Krno (1890 – 1961) .
Štefan Osuský, Vladimír S. Hurban, Vladimír M. Palic, Juraj Slávik Neresnický, Ivan Krno a Ján Papánek. Spolu s Milanom R. Štefánikom sedem statočných Slovákov, ktorí zanechali po sebe veľmi výraznú, hlbokú a nezmazateľnú stopu v československej diplomacii 20. storočia. Okrem hlavného "povolania" diplomata boli navyše aj čs. legionári, spisovatelia, básnici, medzinárodní právnici. Ich dramatické životné a profesionálne osudy v mnohom osvetľujú nielen dobu v ktorej žili, ale aj súvislosti a podmienky, ktoré ich konanie ovplyvňovali a ktoré spätne aj oni svojou činnosťou formovali. "Pred rokom 1918 sa dá ťažko hovoriť o slovenskej inteligencii, keďže počas Rakúsko-Uhorska bol národ pomerne zdecimovaný. Napriek tomu táto úzka skupina slovenských politikov dokázala zohrať významnú úlohu v kreovaní samostatného Československa," zdôraznil Slavomír Michálek.

Výstavu pripravila Slovenská národná knižnica v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied, mestom Brezová pod Bradlom, občianskym združením Osobnosti Pod Bradlom a Múzeom Dušana S. Jurkoviča. Súčasťou vernisáže bude odborná tématická prednáška PhDr. Slavomíra Michálka, riaditeľa Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPIS logo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevnik
    logo Good Idea Slovakia    logo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Facebook profil SNKsn twitter sn youtubesn linkedinsn instgram

Events calendar

September 2021
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
Tešíme sa na Vás!
Date :  02 09 2021
Date :  08 09 2021
Počas leta predstavíme v Literárnom múzeu štyri neopakovateľné príbehy našich [...]
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás!
Date :  09 09 2021
Date :  10 09 2021
Date :  11 09 2021
Viac informácií.   Tešíme sa na Vás.
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe.   Tešíme sa na Vás.
Date :  14 09 2021
Date :  15 09 2021
Date :  16 09 2021
Date :  17 09 2021
Date :  18 09 2021
Date :  21 09 2021
Date :  22 09 2021
Celý program a link na príhlásenie nájdete v prílohe.   Tešíme sa na Vás.
Date :  23 09 2021
Date :  24 09 2021
Date :  25 09 2021
Date :  28 09 2021
Date :  29 09 2021
Celý program a link na príhlásenie nájdete v prílohe.
Tešíme sa na Vás.
Date :  30 09 2021

SNK visit us

Visit the SNL and its museums