Home O knižnici Médiá Tlačové správy Dokumenty SNK v digitálnej podobe: Sviatočné recepty starých mám
Dokumenty SNK v digitálnej podobe: Sviatočné recepty starých mám
Pivná či čokoládová polievka, aj takto sa varilo na sviatky pred 100 rokmi
Máte pocit, že každé Vianoce varíte dokola to isté a chceli by ste to zmeniť? Načrite spolu s nami do receptov Babilonovej Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči – k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, ktorá vyšla v roku 1870 v Budapešti. Nájdete v nej kuchony, wafne, holipne, čokoládová, žabová či pivová polievka, kapustnica, ryby na rôzne spôsoby, koláče ...
Z 1500 receptov – od najjednoduchších až po najvyberanejšie jedlá, pre každodenné i mimoriadne skvelé hody – si určite vyberiete niečo, čo sa oplatí vyskúšať. Začítajte sa do prípravy teplých i studených polievok, slaných i sladkých jedál, mäsa, rýb, zeleniny, koláčov.
V texte kuchárky sa stretneme nie len so slovenčinou 19. storočia ale aj s mierami, ktoré sú pre dnešné gazdinky už veľkou neznámou, no možno by stálo za to vyskúšať recept z minulosti, preto pripájame aj malú pomôcku pre „prevod" receptov na dnešné miery:
1 lót = 1,750 dg
1 funt = cca 56 dg
Prelistujte s nami kuchárky našich starých mám! Z množstva zaujímavých receptov, ktoré budú dnes možno už archaické alebo naopak gurmánske vyberáme aspoň "slabý odvar":
Babilon, Ján – Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči, 1870, s. 570
Ak by Vám recepty z Babilonovej kuchárky nevyhovovali, v roku 1914 vychádza aj Nová kuchárska kniha, v ktorej Vás Terézia Vansová cez recepty na torty pozve na cestu okolo sveta...
Vansová, Terézia – Nová kuchárska kniha, 1914, s. 320
Celý článok je dostupný na adrese: http://dikda.eu/sviatocne-recepty-nasich-starych-mam/
Veríme, že sme vás navnadili a začítate sa do receptov a rád pre gazdinky aktuálnych pred i viac ako 100 rokmi. Možno sa na nich zasmejete, ale predstavte si, že možno o sto rokov sa bude niekto iný podobne usmievať nad parenými buchtami, hamburgermi, pizzou, zemiakovou kašou v prášku, pečeným kuraťom, pretože v reštauráciách (ak budú) a domácnostiach sa bude jesť a variť (ak sa bude) opäť niečo úplne iné.
Projekt Digitálna knižnica a digitálny archív, spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), sprístupňuje verejnosti zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, teda ktoré sú z pohľadu autorských práv voľné. Môže sa tak stať po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov.