Kultúra na kopci: Okom objektívu

Slovenská národná knižnica pozýva všetkých priaznivcov krásnych fotografií na stretnutie s Alanom Hyžom, Ľubom Stachom a Michalom Lašutom. Trojica renomovaných fotografov príde hore na kopec 28. mája 2019 o 16.30h.

obrazok Okomo objektivu

Vyštudovaný hydrogeológ a geofyzik Alan Hyža, začal dva roky po Nežnej revolúcii pracovať ako fotoreportér vo Večerníku. Po kratších zastaveniach v celoštátnych denníkoch zakotvil v roku 1995 na dlhšiu dobu v denníku SME, potom sa zas posunul inde. Vyskúšal si rôzne profesie fotografa - robil aj reportžne zábery, ale aj športové. Verejnosť si ho však najviac spája s dokumentárnou fotografiou. Bol jedným z iniciátorov vzniku občianskeho združenia Slovenská dokumentárna fotografia, ktoré založili poprrední slovenskí fotografi koncom novembra roku 2000. Je držiteľom niekoľkých prestížnych ocenení, napr. Czech Press Photo. Vydal niekoľko knižných publikácií.

Aj Ľubo Stacho je uznávaným slovenským fotografom. V roku 1988 bol jedným z tých, ktorých fotografie viseli vo Watson Gallery v Houstone v rámci bienále FotoFest 1988. V roku 1990 založil štúdium fotografie na VŠVU v Bratislave a v roku 2010 bol menovaný za profesora. Je nositeľom viacerých ocenení. Fanúšikovia mohli jeho tvorbu obdivovať na 70 samostatných výstavách a vyše 300 kolektívnych výstavách nielen doma, ale aj v Európe, Amerike či Japonsku. Aj on je autorom niekoľkých publikácií. Okrem toho bol hosťujúcim profesorom niekoľkých európskych a amerických univerzít, napr. Kráľovskej akadémie v belgickom Gente alebo Štátnej univerzity New Jersey.

Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich pánov, Michal Lašut má turčianske korene, kde aj pôsobí a foteniu sa venuje odmala. Mal totiž vynikajúceho učiteľa - vlastne tiež jedného z najlepších fotografov na Slovensku, svojho otca, Filipa. Má vlastnú fotografickú spoločnosť, ktorá sa zameriava na širokospektrálnu profesionálnu fotografiu, vydavateľskú, grafickú a reklamnú činnosť. Okrem toho, mnohí Turčania ho poznajú aj ako tanečník folklórneho súboru Turiec a umeleckého vedúceho a tanečného pedagóga v detskom a mládežníckom folklórnom súbore Kalužiar. Od roku 2008 sa sústreďuje viac na propagovanie slovenských obcí - fotí ich, graficky spracováva a vydáva obecné monografie. Niektoré z nich boli ocenené v rámci celoslovenských súťaží.

Katarína Štefanides Mažáriová

hovorkyňa

logo online katalog snk new grlogo dikda katalog grlogo DIKDAlogo eiz grlogo slovakiana grlogo zond grlogo dod grlogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPISlogo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevniklogo Good Idea Slovakialogo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Prejsť na menu

Facebook profil SNKsn twitter sn youtubesn linkedinsn instgram

November 2022
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  02 11 2022
Dátum :  08 11 2022
Bratislava
Nájdete nás v hale D, č. 405. 13. 11. 2022 bude stánok k dispozícií do 18.00 hod. Tešíme [...]
Dátum :  10 11 2022
Dátum :  11 11 2022
Dátum :  12 11 2022
Dátum :  13 11 2022
Celý program nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  15 11 2022
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  25 11 2022
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  26 11 2022
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  29 11 2022

Sídelná budova Slovenskej národnej knižnice je počas všetkých štátnych sviatkov SR zatvorená.

Všetky podujatia SNK

logo DIKDA   logo dikda katalog