Vlajka Slovensko  Vlajka Veľká Británia Textová verzia

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ KNIŽNICA

Logo Slovenská Národná Knižnica

Cestou života P. O. Hviezdoslava

Hovorí sa, že Pavol Országh Hviezdoslav (1849 - 1921) je pre svoj „ťažký jazyk“ najväčším postrachom študentov i učiteľov. Je však tvorba tohto sympatického pána v povestnej bodkovanej mašli naozaj taký ťažký oriešok? Výstava Cestou života, ktorá je v Literárnom múzeu SNK inštalovaná od 5. novembra 2021 ponúka iný pohľad na váženého spisovateľa a vtedajšieho miláčika celého národa, než aký poznáme z učebníc.

obrazok Cestou zivota
„Inšpiráciou pri hľadaní názvu výstavy aj celej jej koncepcie bola báseň Pavla Országha Hviezdoslava „Cestou života“. Predstavujeme teda jeho cesty života – od narodenia, cez štúdia, advokátsku prácu, cestu k láske, literatúre a prekladateľstvu až po poslednú cestu odkiaľ už niet návratu,“
hovorí kurátorka výstavy Adriana Brázdová. Dôslednejšie sa výstava zameriava na Hviezdoslavovu cestu do Martina a jeho vzťah k tomuto mestu. Návštevníci výstavy sa však budú môcť zoznámiť aj s portrétnym stvárnením nášho velikána a ilustráciami jeho diel od významných slovenských ilustrátorov.

Súčasťou sú aj filatelistické a numizmatické materiály, ktoré vyšli pri príležitosti výročia jeho narodenia alebo úmrtia. „Veľmi cennými exponátmi sú neozvučené audiovizuálne dokumenty z fondu Literárneho múzea, ktoré boli natočené v rokoch 1918 a 1921, kedy bola kinematografia ešte v plienkach. Ak by som to tak ľudsky mohla povedať – Hviezdoslav nám tu ožíva a prestáva byť pre nás len akýsi statický muž z fotografií,“ doplnila kurátorka Brázdová. Prvým neozvučeným dokumentom je zostrih z osláv 50. výročia založenia Národného divadla v Prahe, ktorých sa v roku 1918 zúčastnila aj slovenská delegácia na čele s básnikom. Film vyrobili Bratia Deglovci. Druhý dokumentárny krátky film vyrobil Tatrafilm v roku 1921 a zobrazuje básnika v staršom veku, ako sedí v miestnosti pri okne. Ide o neozvučený, čiernobiely niekoľkosekundový šot, ktorého autorom je Cyril Kašpar. Vznikol krátko pred jeho smrťou, pretože Pavol Országh zomrel 6. novembra 1921. Zaujímavým exponátom je pamätník Drahotíny Križkovej z roku 1888, v ktorom sú podpisy a venovania mnohých významných osobností, napríklad Martina Braxatorisa Sládkoviča, Petra Pavla Zgútha Vrbického, Eleny Maróthy Šoltésovej, ale i Pavla Országha Hviezdoslava a jeho manželky Ilony z 5. augusta 1894.

Pútavé sú aj recitácie diel Pavla Országha Hviezdoslava počas Slovesných jarí konaných v Martine, či v rozhlasovom vysielaní. Vo výstave sú použité fotografie, rukopisy a korešpondencia z Literárneho archívu Slovenskej národnej knižnice, fotografie zo Zbierky fotodokumentačného materiálu Archívu Matice slovenskej, fotografie z Literárnej expozície Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, múzejné zbierky z Literárneho múzea a knihy z fondu Slovenskej národnej knižnice.

Po ceste života Pavla Országha Hviezdoslava môžete putovať v priestoroch výstavy od 4. novembra 2021 do 30. apríla 2022.

logo online katalog snk new gr logo dikda katalog gr logo DIKDAlogo eiz gr logo slovakiana gr logo zond gr logo dod grlogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPIS logo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevnik
    logo Good Idea Slovakia    logo Európsky rok kultúrneho dedičstva