Dokumenty SNK v digitálnej podobe: Varím, varíš, varíme ...

Manželky panovníkov aj samotné panovníčky vedeli, že láska ide cez žalúdok. Preto si zapisovali recepty. Svedčí o tom aj domáca kuchárska kniha cisárskej rodiny z čias panovania Márie Terézie. Vo Viedni sa dodnes pripravuje napríklad cisársky trhanec Františka Jozefa. Jazyku našich starých a prastarých mám lahodila napríklad vaníliová rýža, zlaté halušky či plnený španielsky vetor.

Kuchárske knihy majú naozaj veľmi dlhú tradíciu, veď ako povedal Seneca „Hlad naučil ľudí vymýšľať nové jedlá”.  Prvé recepty kuchárskych majstrov nájdeme už v staroveku. Zaujímavé sú aj informácie o príprave jedál a stolovaní zaznamenané v čase vlády Karola Veľkého. Menu v tej dobe obsahovalo zvyčajne tri chody a pozostávalo z mäsa, zeleniny, ovocia a sladkostí. Prvé skutočné kuchárske knihy začali vznikať v 16. storočí v krajinách s kuchárskou tradíciou ako Francúzsko, Anglicko a Nemecko. O dve storočia neskôr sa vymýšľanie receptov stalo modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov”: známa Sacherova torta podľa Franza Sachera alebo Bešamelová omáčka podľa francúzskeho finančníka a správcu Bretónska Louisa de Béchameila. V 19. storočí začali vychádzať aj profesionálne kuchárske časopisy.„Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1 500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči od Jána Babilona. Tento budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá. Vďaka národnému projektu Digitálna knižnica a digitálny archív spolufinancovaného z fondov Európskej únie digitalizujeme a ponúkame širokej verejnosti aj takéto klenoty z našich depozitov,“ hovorí generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice (SNK) Katarína Krištofová. Babilonova „ľudová kuchárka“ obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu.

V depozitoch SNK sa zachovala aj Nová kuchárska kniha od známej slovenskej spisovateľky Terézie Vansovej, ktorá radí ako uvariť vaníliovú rýžu, zlaté halušky či plnený španielsky vetor.

foto Nová kuchárska kniha; Vansová, Terézia; 1914

Nová kuchárska kniha; Vansová, Terézia; 1914

foto novinky - varim

Celý článok je dostupný na adrese: http://dikda.eu/varim-varis-varime/

Digitalizácia knižničných dokumentov zo zbierok SNK prebieha v špecializovanom pracovisku vo Vrútkach, ktoré je vybavené najmodernejšími špičkovými technológiami. Ukážky zdigitalizovaných kuchárskych kníh, ako aj iných hodnotných a zaujímavých diel môžete nájsť na www.snk.sk alebo www.dikda.eu.

logo online katalog snk newlogo eiz grlogo obchodne nedostupne dielalogo osirele dielalogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPISlogo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevniklogo Good Idea Slovakialogo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Prejsť na menu

Facebook profil SNKsn twittersn youtubesn linkedinsn instgramlogo Podcast SNK

Kalendár podujatí SNK

November 2024
pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
Celý program nájdete v prílohe. Link na príhlásenie. Tešíme sa na vás.
Dátum :  06 11 2024
7
8
9
10
11
12
13
Program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  13 11 2024
14
15
16
17
18
19
20
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na vás.
Dátum :  20 11 2024
21
24
25
26
27
28
29
30

 

Sídelná budova Slovenskej národnej knižnice je počas všetkých štátnych sviatkov SR zatvorená.

 

Všetky podujatia SNK 

Navštívte nás

Slovenská národná knižnica

Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

loga dikda eu   loga dikda snk sk

 

logo Slovakiana 90     europeana 

 Kniznica logo logo library