Bujón a sunar... Ktorý je najlepší?
Martin, 28. augusta 2014 – Gazdinkám a mamičkám je dnes sveta žiť. Čo by pred dlhými desatročiami dali za to, aby si uľahčili život okolo detí a kuchyne výdobytkami, ktoré my dnes považujeme za úplnú samozrejmosť a vďaka nim si vieme poradiť „ľavou zadnou”.
Mixéry, tlakové hrnce, fritézy, polotovary, zamrazené hotové výrobky, potravinové doplnky… A keďže si v projekte Digitálna knižnica a digitálny archív denne listujeme 100-ročnými novinami, do oka nám padli odporúčania a reklamy vtedajších potravinových produktov, z ktorých niektoré píšu svoju bohatú a dlhú históriu až do dnešných dní. Pozrite sa spolu s nami, čo predchádzalo dnešnej fantastickej realite modernej kuchyne a domácnosti.
„Verejnosti dávame možnosť nahliadnuť do storočných novín a časopisov, do rôznorodosti ich tém a štýlu, v akom boli písané. Sú dôkazom života doby a často plné kuriozít a zaujímavostí. Pri téme domácnosti určite zaujmú prvé bujóny a umelá detská výživa na trhu. Napríklad ponuka kvalitných bioproduktov bola vtedy samozrejmosťou, naopak my ich dnes častokrát ťažšie nachádzame," uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.
Dennica, december 1913
Namáhavé vyváranie polievkovej zeleniny a mäsa až do odparenia prebytočnej vody. Takto vyzerala dlhočizná cesta k získaniu kocky bujónu z vývaru, aby vznikla pevná mazľavá hmota. Dobre uskladniteľná, s ľahkým porcovaním a využitím podľa potreby aj o pol roka. Takto sa už na konci 18. storočia využívali bujóny na prípravu polievok pre námorníkov. Neskôr sa začali využívať i vo vojenských kuchyniach, keď zrôsolnatené kocky rozpúšťali vo vriacej vode. O pár desaťročí sa ľudstvo opäť o trochu viac priblížilo k vrecúšku francúzskej či písmenkovej polievky. Výroby dehydratovaných polotovarov sa chytili experimentátori v potravinárskych spoločnostiach. Medzi najznámejšími v našich končinách patrili bratia Knorrovci z Nemecka a mlynár Julius Maggi zo Švajčiarska, ktorí si svoje výrobky poistili a ošetrili ochrannými známkami. Veď na nových vynálezoch sa chcel zviesť hockto. I tieto reklamy vás upozornia, že iba polievková kocka s hviezdičkou je ta práva od Maggiho.
Slovenský denník, 31. máj 1914
Skúste si i vy prelistovať 100-ročné noviny a spoznávajte témy, ktoré udávali hlavný smer záujmu ich vtedajších čitateľov. Tentokrát sme zistili, že téma kuchyne a vecí s ňou súvisiacich nechýbali takmer v žiadnych novinách.
Celý článok je dostupný na drese: http://dikda.eu/bujon-a-sunar-ktory-je-najlepsi/
Projekt Digitálna knižnica a digitálny archív, spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF), sprístupňuje verejnosti zdigitalizované diela, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, teda ktoré sú z pohľadu autorských práv voľné. Môže sa tak stať po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov.
Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.
manažérka publicity DIKDA, zastupujúca hovorkyňa