Udalosti
Chuťovky z archívu
Kategória: | V priestoroch SNK |
---|---|
Predchádzajúci termín: |
16 11 2017 17:00 - 18:30
|
Miesto: | SNK - Námestie Jozefa Cígera Hronského 1, 036 01 Martin, Slovensko |
Telefón: | +421 (0)43 2451 199 |
Email: | Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. |
Webstránka: | www.snk.sk |
Príloha | Stiahnuť |
Slovenská národná knižnica
Vás v rámci cyklu Kultúra na kopci pozýva ochutnať
Chuťovky z archívu*
16. november 2017, 17:00 - 18:30
Slovenská národná knižnica, Nám. J. C. Hronského 1, Martin
* Zdravé jedlá inšpirované receptami z historických kuchárskych kníh z fondov SNK zostavené podľa ambasádorky nadácie Jamieho Oliviera, lektorky zdravej výživy a zakladateľky Školy varenia Jem iné — Janice Lacovej.
Príďte ochutnať, ako skvelo chutia moderné jedlá podľa receptov starých materí.
Janica Lacová (Foto z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku, Vydavateľstvo Fortuna Libri, 2015)
Ako chutili Chuťovky z archívu?
Janica Lacová a jej pracovný tím - odborníčky na zdravé stravovanie.
Janica Lacová návštevníkom predviedla, že aj dnes sa dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK. Chuťovky inšpirované receptami starých materí:
- skvelá špenátovo - bryndzová (tzv. zelená) nátierka,
- nutela zo sliviek,
- nápoj zo surovej tekvice,
- či cviklo-malinové smoothie (áno, vieme, že naše prababičky slovo "smoothie" nepoznali, ale ony už veľmi dobre vedeli, že zeleninová a ovocná šťava sú skvelé pre naše telo!).
Nestihli ste prísť ochutnať naše Chuťovky z archívu? Nevadí. Vyskúšajte si ich prípravu z receptov inovovaných Janicou Lacovou na základe tajomstiev kuchyne starých mám, uchovávaných vo fondoch SNK.
Chuťovky boli pripravené "na motívy" Novej kuchárskej knihy Terézie Vansovej z roku 1914 a Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči - k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody z roku 1870. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá.
Ale pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré depozity SNK uchovávajú. Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421 - 1481), De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov - veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli.
De honesta voluptate et valetudine - nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice.
Dozvieme sa v nej okrem iného aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, polypy, kalmary a rôzne iné dobroty. Prvé skutočné kuchárska knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou - vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich "vynálezcov".
Všetky termíny:
- 16 11 2017 17:00 - 18:30