Ako chutili chuťovky z archívu?

Martin, 21. novembra 2017  Chutili výborne! Propagátorka zdravej výživy a známa amabasádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová, sa  skutočne chutne a zdravo vysporiadala so 150-ročnými receptami z archívu Slovenskej národnej knižnice.

Vo štvrtok, 16. novembra podvečer, u nás v SNK, chutilo zvedavcom, labužníkom, odporcom zdravej výživy a dokonca "zelenú nátierku" a !červenú kašu" zhltli bez komentára aj najmenší ochutnávači. 

Chutovky z archivu podujatie foto chutovky z archivu foto

chutovky z archivu foto Chutovky z archivu podujatie foto

Janica Lacová a jej pracovný tím - odborníčky na zdravé stravovanie.

Janica Lacová návštevníkom predviedla, že aj dnes sa dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK.

Chuťovky z archívu inšpirované receptami starých materí:

  • skvelá špenátovo - bryndzová (tzv. zelená) nátierka,
  • nutela zo sliviek,
  • nápoj zo surovej tekvice,
  • či cviklo-malinové smoothie (áno, vieme, že naše prababičky slovo "smoothie" nepoznali, ale ony už veľmi dobre vedeli, že zeleninová a ovocná šťava sú skvelé pre naše telo!).

Nestihli ste prísť ochutnať naše Chuťovky z archívu? Nevadí. Vyskúšajte si ich prípravu z receptov inovovaných Janicou Lacovou na základe tajomstiev kuchyne starých mám, uchovávaných vo fondoch SNK.

Tieto moderné a zdravé alternatívy boli pripravené "na motívy" Novej kuchárskej knihy Terézie Vansovej z roku 1914 a Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči - k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody z roku 1870. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá.

chutovky z archivu nova-kucharska-kniha foto

Nová kuchárska kniha; Vansová, Terézia; 1914  

chutovky z archivu prva-kucharska-kniha foto

   Prvá kuchárska kniha; Babilon, Ján; 1870

Ale pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré depozity SNK uchovávajú. Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421 - 1481), De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov - veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli.

chutovky z archivu foto chutovky z archivu foto

De honesta voluptate et valetudine - nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice.  

Dozvieme sa v nej okrem iného aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, polypy, kalmary a rôzne iné dobroty. Prvé skutočné kuchárska knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou - vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich "vynálezcov".

chutovky z archivu foto chutovky z archivu foto

Chutovky z archivu podujatie foto Chutovky z archivu podujatie foto

Babilonova "ľudová kuchárka" obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie: "Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine, v Slovenskej národnej knižnici. Súčasné aj minulé recepty majú toho veľa spoločného - lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme," hovorí Janica Lacová.

Vyskúšajte si prípravu chutných nátierok a smoothie z receptov inovovaných Janicou Lacovou na základe tajomstiev kuchyne starých mám, uchovávaných vo fondoch SNK. 

Martinčania si toto podujatie užili ako posledné tohtoročné zo série "Kultúra na kopci." Ňou sa vám snažíme dať na vedomie, že Slovenská národná knižnica nie je len miesto, kde "sa číta", ale celkovo miesto, kde sa žije a kde sa dá stráviť príjemné popoludnie i podvečer. Pre všetky tri podujatia bola vodítkom "kniha" a tak tomu bude aj v roku 2018. Tešíme sa, že vám ponúkneme v rámci "Kultúry na kopci" opäť niečo zaujímavé, zábavné a poučné:-) Sledujte aj naďalej náš Kalendári podujatí SNK. 

 

Katarína Štefanides Mažáriová 
hovorkyňa SNK 

 

logo online katalog snk newlogo eiz grlogo obchodne nedostupne dielalogo osirele dielalogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPISlogo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevniklogo Good Idea Slovakialogo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Prejsť na menu

Facebook profil SNKsn twittersn youtubesn linkedinsn instgramlogo Podcast SNK

Kalendár podujatí SNK

November 2024
pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
Celý program nájdete v prílohe. Link na príhlásenie. Tešíme sa na vás.
Dátum :  06 11 2024
7
8
9
10
11
12
13
Program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  13 11 2024
14
15
16
17
18
19
20
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na vás.
Dátum :  20 11 2024
21
24
25
26
27
28
29
30

 

Sídelná budova Slovenskej národnej knižnice je počas všetkých štátnych sviatkov SR zatvorená.

 

Všetky podujatia SNK 

Navštívte nás

Slovenská národná knižnica

Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

loga dikda eu   loga dikda snk sk

 

logo Slovakiana 90     europeana 

 Kniznica logo logo library