Na zdravú nôtu
V piatok, 18. mája 2018, sa priestory Slovenskej národnej knižnice zaplnili deťmi a žiakmi základných škôl. Reč bola o správnych stravovacích návykoch, športe, dejinách kuchárskeho umenia. Ochutnávali sa krásne vyzerajúce farebné zdravé dobroty a tvorili užitočné drobnosti do záhradky.
Food Revolution Day, ktorý organizuje Janica Lacová - ambasádorka britského kuchára bez čapice, Jamie Olivera, sa konal v Martine už po tretíkrát.
"Koncom roka 2017 mala Janica z Jem iné veľmi úspešnú knižno-ochutnávačškú prezentáciu u nás na kopci v SNK. Kombinácia starých receptov v modernej verzii sa ukázala byť pútavou pre mladé rodiny, mamičky malých detí ale aj pre strednú generáciu, a preto sme sa rozhodli dať priestor takémuto podujatiu," hovorí generálna riaditeľka SNK, Katarína Krištofová, o tom, prečo knižnica "zabŕdla" do varenia. V Slovenskej národnej knižnici sú totiž uložené aj kuchárske knihy od 15. storočia a neobsahujú len stredoveké recepty, ale aj množstvo úžasných informácií, ktoré v učebniciach dejepisu nenájdeme.
Nosným podujatím celého dňa bola Konferencia zdravia juniorov pre základné školy, ktorá poskytla deťom množstvo cenných informácií napríklad o tom, ako sa nestať obéznym, ale sa stravovať vyvážene. Svojou troškou do mlyna prispela aj Slovenská národná knižnica. "Z historických kníh sa dá dozvedieť veľa zaujímavého, o mnohom sa však v učebniciach dejepisu anigeografie nepíše. A práve tieto informácie sa u nás deti dozvedeli: napríklad, ako sa stravovali praľudia, čo najčastejšie jedli naši chudobní predkovia i urodzené dámy, na akých dobrotách si pochutnával kráľ, či bola práca kuchára dobre platenou, ktoré korenie sa zlatom vyvažovalo, kedy prišla do Európy prvá čokoláda a mnohé iné," menuje Janka Cabadajová zo SNK. Deti však mali možnosť spomenuté kuchárske knihy zo 16. storočia, 17. a 19. storočia aj vidieť.
Najmenšie deti mali pripravené tvorivé dielne, kde vyrábali semiačkové guličky na sadenie a hmyzie domčeky.
Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa